Sivilceli Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Sivilceli Cilt Bakımı
Sivilceli Cilt Bakımı

Sivilceli cilt bakımı pek çok kişi için çok önemlidir. Akne olarak da bilinen sivilce aslında bir cilt problemidir. Bu sorun, yağ bezlerinin salgılarını serbest bıraktığı cilt tabakasındaki kanalların bir nedenden dolayı tıkanmasıyla ortaya çıkar. Bu kanallar tıkandığında normalde bu kanallardan geçmesi gereken cilt yağları birikmeye ve mikroorganizmalar tarafından iltihaplanmaya başlar. Bu durumda sivilce de oluşur.

Özellikle ergenlik, hamilelik, doğum ve bazı ilaçların düzenli kullanımı sırasında hormonal etkilerle artan cilt yağlanması, kanalların tıkanması durumunda sivilceye dönüşür. Cilt tipine bağlı olarak, bazılarında daha az yaygın olabilir. Ayrıca sadece yüzde değil vücudun birçok farklı bölgesinde de sivilce sorunları yaşamak mümkündür. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen farklı akne türleri vardır.

Lekeli Cilt Bakımı Önlemleri  

Akne olarak da bilinen sivilce, ciltteki yağ bezlerinin tıkanması sonucu lekelere neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Yağ bezlerinin tıkanması sonucu ciltte yağ bazlı bir salgı birikir ve bu salgı cilt yüzeyinde iltihaplanır ve kabarcıklar oluşturur. Genellikle ergenlik döneminde daha şiddetli olan sivilce, hormon seviyelerindeki artışla doğru orantılıdır. Hormon düzeylerindeki artışın yanı sıra hamilelik, doğum, makyaj malzemeleri, kozmetik ürünler ve alerjik bünye sivilcelerin artmasına neden olabilir.

Akne, vücudun herhangi bir yerinde ve en şiddetli gözlemlendiği yerlerde ortaya çıkabilir; yüz ve arka bölgedir. Yüzdeki sivilce psikolojik olarak kişiyi etkiler. İnsanlar sivilce oluşumundan kurtulmak için çeşitli bitkisel ve kimyasal ürünler kullanmakta ve onlardan kurtulmak için ellerinden geleni yapmak istemektedirler. Günümüzde akne tedavisi birçok farklı şekilde sunulmakta ve etkileri oldukça olumlu olmaktadır. Akne tedavisinde retinoid adı verilen ilaçlar kullanılır ve bu ilaç krem ve ağızdan temin edilebilir. Akne oluşumunu önlemek için cildin temizliği çok önemlidir. Cildin temizlenmesi cildin yağ dengesini sağlamak için iyi bir yerdir. Akne tedavisinde retinoid adı verilen ilaçlara ek olarak antibiyotikler de kullanılır. Akneye meyilli cildi temizlerken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır.

Sivilceye Meyilli Cildi Tedavisinde Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler

Sivilceli cilt bakımı nasıl yapılmalıdır.  Çok fazla araştırılan bir konudur.

  • Yüz günde iki kez özel sabunlar ve temizleme jeli solüsyonları ile yıkanmalıdır.
  • Yağsız bir güneş kremi kullanılmalıdır.
  • Cilt kuruluğuna karşı yağsız nemlendiriciler kullanılmalıdır.
  • Sivilceler asla çıkmaz.
  • Arka arkaya çok fazla temizlik maddesi kullanmayın.
  • Tedavi için mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerekir.
  • Yüze uygulanırken sert hareketlerden kaçınılmalıdır.
Sivilceli Cilt Bakımı
Kaynak: istockphoto

Akneye Meyilli Cilt Nasıl Temizlenir?

Sivilceli cilt bakımı ve düzenli temizlik cilt kompozisyonu açısından oldukça önemlidir. Kişiler cildi kurutmadan nazikçe temizlemek için özel temizleyiciler kullanmalıdır. Günde iki kez uygulama cildi temizlemek için yeterlidir. Aknenin cilt üzerinde daha fazla etkisini önlemek için yüksek kaliteli makyaj malzemeleri kullanmanızı öneririz.

Aşırıya Kaçmayın

Sivilceli cilt bakımı, birçok insan sivilcelerin kurumasını önlemek için yüzünüzü düzenli olarak yıkamanız gerektiğine inanır. Sivilceleri kurutmak için yüzünüzü sürekli yıkamanız gerekmez. Günde iki kez cildi temizlemek yeterlidir. Kuruması ve sivilcelerden kurtulması için yapılması gerekenlerden başka bir şey yapmanıza gerek yoktur ve aşırıya kaçmamak en iyisidir.  Genel tedavi kuralları;

  • Cilt kreminiz çok az alkol içermelidir. Tercihen antiseptikler ve ağrı kesicilerle zenginleştirilmiştir.
  • Koruyucu kremler arasında cilde mat bir görünüm veren ve çabuk solup gidenler en iyisidir. Yağlı kısımları cilt ile doğrudan temas etmez.
  • Temizleme maskeleri, cildi sakinleştiren ve sebum üretimini azaltan A, E, F vitaminleri ile atkuyruğu, lavanta, adaçayı, biberiye, mercanköşk gibi bitki özlerini içermelidir.

Cildimizi Doğal Yollarla Nasıl Temizleriz?

Düzenli olarak derinlemesine temizlik, cildin durumunu kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Akneli cilde makyaj yaparken özel formüllü ürünler kullanmaya özen gösterin. Örneğin kuru bir sünger ile yağsız bir pudra fondöten uygulayabilirsiniz. Sivilce azken çok makyaj yapmamak daha iyidir. Güzellik uzmanı sivilce sorununuzu 2-3 ayda çözecektir. Kullanılan tedavi, kozmetik maddelerin de eklendiği çeşitli ilaçların kullanımına dayanmaktadır.

Tahrişten Kaçının

Cilt genellikle hava, çevre veya kozmetiklerden tahriş olur. Bazı maddelerin, özellikle aşındırıcı ürünlerin kötüye kullanılması (peeling) de cildi tahriş edebilir.

Ciltte toz, kir ve uzun süreli makyaj kullanımı tahrişe neden olabilir. Bu nedenle makyaj en geç 10-12 saat sonra temizlenmelidir. En büyük tahriş riski olan renkler, parlatıcı kremler ve tüy dökücü kozmetikler. Bitki özleri veya doğal maddeler içeren kozmetik ürünler tahriş edici etki açısından sentetik olanlardan daha güvenli değildir. Dermatolojik olarak test edilmiş kozmetik ürünlerin cilt tarafından tolere edilmesi olası değildir. Ancak hassas bir cildiniz varsa dikkatli olun.

Sivilcelerden Kurtulun

Sivilceli cilt bakımı, hayatlarının bir döneminde sivilce ile mücadele etmemiş insanların sayısı muhtemelen çok azdır. Kadınların baş düşmanı olan sivilcelerin yok edilmesiyle ilgili türlü türlü efsaneler uyduruluyor. Herkes onlarla kendi yollarıyla başa çıkmaya çalışır, ancak tüm bunlar genellikle başarısız olur. Özellikle ergenlik döneminde hayatımıza giren sivilce 40 yaşında bile kaybolmayabilir.

Yağlı Cildiniz Varsa Krem Değil Jel Temizleyici Kullanın

Akneye meyilli cilde sahip olanların çoğu, sivilcelerin çıkmasından endişe ettikleri için nemlendirici kullanmazlar. Nemlendiricinin sivilceye neden olduğu bilgisi doğru değildir. Bu nedenle cildi nemsiz bırakmayın. Ayrıca sivilce sadece yağlı ciltlerde olmaz. Ağır makyajdan kaçının (fondöten ve pudra). Özellikle sivilce ilaçları kullanıyorsanız bir süre makyaj yapmayın. Çünkü kullandığınız ilaçlar cildinizi iyileştirmeye çalışıyorsa, kaliteli de olsa makyaj ürünleri ile hassas cildi yorarsınız. Bu tedaviyi arttırır ve tahrişe neden olur.

Sivilceli cilt bakımı, doktorunuz önermedikçe akne tedavisi için ilaç kullanmayın. Çünkü her cilt tipi farklıdır. Birisi için iyi olan bir ilaç diğeri için alerjiye neden olabilir. Akne ilaçları özellikle cildinize peeling yaparken doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Ayrıca doktorunuza danışmadan kesinlikle ağızdan ilaç kullanmayınız.

Peeling Yapmayın

Pul pul dökülme sırasında cildin yağ, sebum ve ph dengesi bozulur. Bu, cildinizin daha fazla yağ üretmesine neden olur.  Peeling yapmak yerine buhar banyosu yapmayı deneyin. Hem cildi gençleştirir hem de siyah nokta oluşumunu engeller. Sadece sıcak su yerine bitkisel karışımlı bir buhar banyosu yapmayı deneyin. Evde, bir mutfak robotu kullanarak, bitkilerde bulunan papatya, kekik, hatmi ve defneyaprağı karışımını doğrayın. Bu bitkisel karışımdan iki yemek kaşığı altı bardak kaynar suya dökün ve sıcak suyun üzerine yarım limon sıkın. 15 dakika buhar banyosu yapın ve ardından cildinizi yüzsuyuyla temizleyin. Ama küçük bir hatırlatma: Buhar odasından önce cildinizi temizlemeyi unutmayın.

Sivilce Maskeleri

Doğal maskeler anında etki eder, cildi nemlendirir, tazeler ve kırışıkları giderir. İçerdikleri maddelere bağlı olarak ciltteki işlevleri de değişir. Bazıları yağlı ciltler için iyidir, bazıları ise kuru cilde nem katar. Ama dikkat edilmelidir. Cilt tipine uygun olmayan maddeler içeren bir maske cilde zarar verebilir. Örneğin; Kuru cildiniz varsa limon ve greyfurt gibi turunçgillerden uzak durmanızda fayda var. Maske, özellikle günümüzde kirli havaya, kuvvetli rüzgâra ve sigara dumanına maruz kalan ciltlere uygulanmasında oldukça faydalıdır. Çünkü maskelerin cilt üzerinde derin bir etkisi vardır. Cildin durumuna göre haftada bir veya 15 günde bir maskeyi kullanabilirsiniz.

Evde Sivilce Maskesi Yapımı

Meyve, sebze, yumurta gibi besinlerden yapılan maskelerin evde yapımı çok kolay, fazla zaman almaz ve ekonomiktir. Belki bu konuda tembel olanlar veya “Her gün nemlendirici krem kullanıyorum, geceleri besleyici krem kullanıyorum, bunun için maskeye ihtiyacım var mı” diyenler olabilir.  Dermatologlara göre maskeler, ince bir tabaka halinde sürülen kremlerden farklı olarak cildi yaklaşık 3 mm ile yarım inç arasında bir tabaka halinde kaplayarak dış etkenlerden tamamen kesilmesini sağlar. Böylece cilt maskenin içerdiği tüm vitamin ve mineralleri kolayca emer.

Sivilceli cilt bakımı içinöncelikle cilt tipinizi belirlemelisiniz. Cildinize uygun bir meyve veya sebze seçin. Yapraklı yeşillikleri kaynar suda 3 dakika bekletin ve süzün. Soğurken cildinize koyun. Kalan sebzeleri mutfak robotunda püre haline getirin. Akmadığında maskeniz hazırdır.  Maskeyi uygulamadan önce cildi temizleyin. Çünkü kirli cilt maskeyi ememez.

Bunu yapmak için bir pamuğa temizleme sütü dökün ve önce tüm cildi temizleyin, ardından ılık suyla yıkayın ve bir havluyla kurulayın. Maskeyi göz ve dudak çevresi hariç tüm yüze ve boyuna kalın bir tabaka halinde uygulayın. Yattığınızdan ve düşüncelerinizi zihninizden temizlediğinizden emin olun. Çünkü bu pozisyon vücudu rahatlatır, maskenin damlamamasını ve cildin maskeyi daha kolay emmesini sağlar.